Emocje związane z diagnozą choroby onkologicznej

Diagnoza choroby onkologicznej jest jednym z najbardziej stresujących i przerażających momentów w życiu zarówno pacjenta, jak i jego bliskich. Emocjonalna reakcja na taką wiadomość jest intensywna i złożona, często prowadząc do uczucia dezorientacji, lęku i bezradności. W niniejszym artykule omówimy emocje, które mogą towarzyszyć osobom chorującym na raka oraz ich bliskim, a także przedstawimy wskazówki, jak radzić sobie po otrzymaniu diagnozy.

Emocje osoby chorującej

Osoba, która otrzymuje diagnozę raka, może doświadczyć szerokiego spektrum emocji. Każdy pacjent reaguje inaczej, ale pewne uczucia są wspólne dla wielu osób:

Szok i niedowierzanie

Pierwszą reakcją na diagnozę często jest szok i niedowierzanie. Pacjenci mogą mieć trudności z zaakceptowaniem rzeczywistości i potrzebują czasu, aby przetworzyć informację o swojej chorobie. Jest to naturalny mechanizm obronny, który pozwala umysłowi stopniowo oswajać się z nową, trudną sytuacją.

Lęk i niepokój

Lęk jest jedną z najbardziej powszechnych reakcji emocjonalnych na diagnozę nowotworu. Pacjenci obawiają się o swoje życie, przyszłość, a także o proces leczenia. Lęk przed nieznanym oraz niepewność co do skuteczności terapii mogą prowadzić do chronicznego stresu i napięcia.

Smutek i depresja

Smutek jest naturalną reakcją na stratę zdrowia i zmianę życiowych planów. Niektórzy pacjenci mogą również doświadczyć depresji, która objawia się utratą zainteresowania codziennymi czynnościami, uczuciem beznadziejności oraz brakiem energii. Ważne jest, aby nie ignorować tych objawów i szukać profesjonalnej pomocy, jeśli stan ten się pogłębia.

Gniew i frustracja

Pacjenci często odczuwają gniew i frustrację wobec swojego stanu zdrowia. Mogą zadawać sobie pytania typu: „Dlaczego ja?”, „Co zrobiłem źle?”. Gniew może być skierowany na siebie, na lekarzy, a nawet na bliskich. Jest to normalna reakcja, ale ważne jest, aby nauczyć się wyrażać te emocje w sposób konstruktywny.

Emocje osób bliskich

Bliscy pacjenta również przeżywają trudne emocje, które mogą wpływać na ich codzienne funkcjonowanie. Ich wsparcie jest kluczowe dla pacjenta, ale sami także potrzebują wsparcia.

Szok i niedowierzanie

Podobnie jak pacjenci, bliscy mogą początkowo doświadczać szoku i niedowierzania. Trudno jest im uwierzyć, że ktoś im bliski jest chory na raka, co może prowadzić do poczucia bezradności.

Lęk i niepokój

Lęk o zdrowie i życie ukochanej osoby jest naturalny. Bliscy obawiają się o wyniki leczenia, możliwe komplikacje oraz o przyszłość swojej rodziny. Mogą także odczuwać lęk przed koniecznością stawienia czoła wyzwaniom opieki nad chorym.

Smutek i żal

Smutek związany ze zmianą planów życiowych oraz możliwością utraty bliskiej osoby jest nieunikniony. Bliscy mogą doświadczać żalu związanego z przyszłością, której teraz nie mogą być pewni.

Poczucie winy

Bliscy często odczuwają poczucie winy, że nie są w stanie zrobić więcej dla chorego. Mogą obwiniać siebie za chorobę lub za to, że nie zauważyli wcześniej jej objawów. Ważne jest, aby zrozumieć, że choroba nowotworowa nie jest niczyją winą.

Wskazówki jak radzić sobie po diagnozie choroby onkologicznej

Edukacja i zrozumienie

Zrozumienie choroby i procesu leczenia może pomóc zarówno pacjentom, jak i ich bliskim. Wiedza daje poczucie kontroli i przygotowuje na to, co może nadejść. Warto korzystać z wiarygodnych źródeł informacji i konsultować się z lekarzami.

Wsparcie emocjonalne

Ważne jest, aby pacjenci i ich bliscy mieli wsparcie emocjonalne. Może to być rodzina, przyjaciele, grupy wsparcia czy profesjonalni terapeuci. Rozmowa o swoich uczuciach i obawach pomaga zmniejszyć stres i poczucie izolacji.

Akceptacja i adaptacja

Akceptacja nowej rzeczywistości jest kluczowym krokiem w procesie radzenia sobie z chorobą. To pozwala na adaptację do nowej sytuacji i znalezienie sposobów na życie pomimo diagnozy.

Planowanie i organizacja

Opracowanie planu leczenia i codziennych czynności może pomóc w zarządzaniu stresem. Organizacja wizyt lekarskich, leków oraz codziennych obowiązków daje poczucie porządku i kontroli.

Techniki relaksacyjne

Techniki takie jak medytacja, joga, głębokie oddychanie czy mindfulness mogą pomóc w redukcji stresu i poprawie samopoczucia. Regularne praktykowanie tych technik może przynieść ulgę w trudnych momentach.

Profesjonalne wsparcie

Konsultacja z psychoonkologiem może być niezwykle pomocna. Specjaliści w tej dziedzinie są wyszkoleni, aby pomagać pacjentom i ich bliskim radzić sobie z emocjami związanymi z diagnozą i leczeniem raka.

Fundacja Wiedzieć Więcej oferuje bezpłatne konsultacje z psychoonkologiem. Zapraszamy do kontaktu z naszą Fundacją, aby uzyskać wsparcie i porady w zakresie radzenia sobie z emocjami związanymi z diagnozą onkologiczną. Wspólnie możemy przejść przez ten trudny czas.

Literatura

Kübler-Ross, E. (1969). On Death and Dying. New York: Macmillan.

Holland, J. C., Breitbart, W. S., Butow, P. N., Jacobsen, P. B., Loscalzo, M. J., & McCorkle, R. (Eds.). (2015). Psycho-Oncology. Oxford: Oxford University Press.

Spiegel, D., & Classen, C. (2000). Group Therapy for Cancer Patients: A Research-based Handbook of Psychosocial Care. New York: Basic Books.