Chcesz wiedzieć
więcej?

Przedstawiamy zalecenia dietetyczne w dietoterapii onkologicznej.

Żywienie po rozpoznaniu choroby nowotworowej

W XXI wieku choroba nowotworowa jest drugą wiodącą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Eksperci z międzynarodowej agencji badań nad rakiem (IARC, ang. International Agency Reaserch Cancer) przewidują globalny wzrost zachorowalności związany przede wszystkim z rozwojem społecznym i gospodarczym. Mimo dostępności coraz nowocześniejszych terapii onkologicznych, nie należy zapominać, że żywienie jest istotnym elementem wspomagającym proces leczenia.

Czy dieta przeciwnowotworowa i w trakcie leczenia jest taka sama?

Jednym z pierwszych pytań, które nasuwa się pacjentowi po otrzymaniu diagnozy choroby nowotworowej jest, jak powinien się teraz odżywiać. Bardzo często na tym, początkowym etapie choroby, pacjenci robią rewolucje w swojej diecie i drastycznie zmieniają swój dotychczasowy sposób żywienia. Próbują za wszelką cenę odżywiać się ,,zdrowo”, włączając do diety ogromną ilość warzyw i owoców (także […]